The truth - Скрити, неказани и нефалшифицирани истини за Плевен, България, Балканите, Eвропейския Cъюз и Света... Всичко и от Всеки, като регистриран потребител (автор)...
обзори, статии, обяви, реклами...


Централният площад Едър шрифт
Търсене в Уеб: 
Избор на търсачка 
Търсене в портала: 

Вие сте:   нов  посетител
 Начало » Интервюта » Васил Филипов: Русия ни работи по братски

Интервюта » Интервюта от страната

Васил Филипов: Русия ни работи по братски Изпрати E-mail
Интервюта - Интервюта от страната
Дата на публикуване: 29 Октомври 2010
Публикацията е прочетена: 7362 пъти

Интервю

PlovdivMedia - Васил Филипов, бивш шеф на Булгаргаз: Русия ни работи по братски

Мария ДРУМЕВА


- Г-н Филипов, докога Русия ще ни продава най-скъпия газ в Европа?
- Всеки си гледа сметката и интереса. Отивате да водите преговори и се борите за цена. Всички търговии, преговори, се водят на четири очи. Отиваш да преговаряш и какво друго да прави Русия, освен да те изработи! Защото Русия няма други големи източници на чужда валута освен енергийните ресурси, които изнася. Отиваш там и те гледат – няма откъде да вземеш, освен от тях. Какво да те правят – освен да те наведат и ... и така сме ние вече 20 и кусур години. Все си ни е вътре, нали?! Това е. И ни яздят. Аз още на времето възроптах (1997 г.), когато разбрах, че газът за България излиза 120 долара за 1000 кубика, а за турците - 57!
- Турция е по-специална от нас, дето уж сме братушки?
- Въпрос на далавери, договорки, комисиони... В България все се намират хора, които да продадат интересите на държавата, да си напълнят гушите, джобовете, сметките. И ние си оставаме все прекарани. И все имаме да плащаме високи разходи, големи сметки, големи дългове.
По онова време Германия получаваше газ за 45 долара, Турция - за 57, България - за 120. Сега Германия получава газ за 140 долара, ония там, дето са близо до Русия - за 150-160, ние за 350 – понеже сме братя! По братски ни работят. И нашата промишленост е ликвидирана. Единственото, което успяха да ни обещаят, е да чакаме поне... 400 долара?! А ние като нямаме алтернатива...
- Според вас в България действа корупционна схема при продаването на газа и играчите в тази схема си разпределят високи комисиони?
- Има необясними резултати от усърдно водени преговори. Ние можем да искаме много по-висока такса за транзит, а не като Румен Овчаров - да денонсира онова, което изгодно аз бях постигнал през 1998 г., защото не било в интерес на Русия. Мен навремето ме плюеха, защото съм заплашвал българо-руските отношения, понеже отстоявах нашата позиция за нормални цени и нормално партньорство.
- Сега Бойко Борисов скръцна със зъби на руснаците...
- Бойко наследи огромни проблеми, които ще му съсипят живота. И сигурно ще съжалява един ден, че се е хванал с тази работа. Но това си е негов проблем. Вижте как за 1 година остаря с 10. Той наследи от комунистите какво ли не. Аз се чудя от какъв зор Бойко се хвана да управлява страната. Поне да беше събрал още хора, за да воюва. Той е сам. Около него има куци коне и сакатлъци без ръце и без патерици. Лоша ситуация...
- Е, чак пък лоша. Иван Костов се опитва да е партньор, да е полезният коректив?!
- Иван Костов е един изключителен мошеник и мръсник. Трябва да бъде разследвано ограбването на „Булгаргаз”. В това разграбване особено място има и Костов. След мен, една година преди приватизацията на “Кремиковци”, “Булгаргаз” беше ограбван през “Кремиковци”. Аз бях научил “Кремиковци” да си плащат актуалната консумация, дори и дълговете. След мен комбинатът не е дал един лев на “Булгаргаз”! А всяка седмица са хвърчали куфарчета към Министерския съвет.
Знае се кой ги е носил – всичко се знае, и какво от това?! Костов ходи сега където види микрофон да говори. Защото той според мен е труп. Той има забрана да ходи в Щатите. Я го питайте защо не ходи в САЩ и защо не му издават виза! - Добре – тогава какъв ще е полезният ход на правителството?
Правителството трябва да разкрива непрекъснато злоупотребите от миналото. Трябва всички крадци да се извадят на светло и прокуратурата също да бъде разследвана. Даже да помолим и за разследващи юристи от Западна Европа, защото тук всичко се прикрива. Казвам го отговорно - да бъдат разследвани всички, през които са минали големите национални парични потоци.
- Говорите за Румен Овчаров?
- Не само. Кирил Гогов, Галя Тошева... Некадърници всякакви нацвъкаха какви ли не договори – пак за кражби...
- Е, то нали няма вече какво да се краде? Нали “Булгаргаз” е източено?
- О, кредити ще взимат, пари от Европа, но ще крадат.
- Петролопроводът Бургас – Александруполис?
- Това трябва да се изхвърли и да се забрави. На боклука. Това е кьорфишек още от пускането му през 1994 година – това не ни трябва на нас..
- Но Валентин Кънев, който е изпълнителен директор на Балканската и Черноморска петролна асоциация, казва, че е необходим?
- Махни го този идиот! Аз го познавам. Той е една шайкаджийска фирма. Това са абсолютни глупости. Всичко това е блъф, за да поддържат приказка и някой, като се откаже от проекта, да го изнудват и да му говорят глупости. Първо – Русия няма петрол. Второ – няма гаранция, че няма да ни замърсят брега. Трето – това не ни трябва.
- Остава „Набуко”, този проект ще стане ли?
- Ще стане – ще докарва газ от Югоизток – от Туркменистан, от Иран. Това не е много – 30 милиарда кубика, колкото е транзитът през Беларус. Европа има пари да го построи. Така че “Набуко” си е един реален газопровод. Но по него не е работено. България и Унгария пречеха. Имаше някакъв тъпанар-комунист в Унгария и той по руска свирка играеше и нашите тук комунисти пречеха да се вземе политическо решение и да се работи по темата.
- От българска страна кой пречеше за “Набуко”?
- Хората на Румен Овчаров. Румен Овчаров трябва да го разследват и да го затворят за 20-30 години. Защото, като сметнем какви щети нанесе само с денонсирането на договора, който ни гарантираше едни огромни разлики и България загуби над 900 милиона долара! Каква полза имаме от такъв мошеник? А то не е само това. Той е навсякъде – нацвъкал на „Бургас - Алесандруполис” разни хора. Беше сложил фирма “Фронтиер” – това е неговият касиер Красимир Георгиев. На тая измишльотина Комотини – Стара Загора сложил Галя Тошева, пак негов кадър. Навсякъде, където са се докоснали до газа, изгориха интересите на държавата, ограбиха я. Така че за тези - никаква милост!
- Добре, ама какво ги прави Румен Овчаров тия пари? Говорите за 900 милиона?
- О, те са нагли. Лакомия! Крадецът и комарджията не знаят кога да спрат, все мърсуват. Но големи пари направиха. Поне да ги бяха инвестирали да създават бизнес, работни места. А те само консумират./Блиц, със съкращение

Публикуванo на
6 Юли 2010 година

‹ Предишен   Следващ ›
                        

 
Advertisement Advertisement

advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate Logo
advertisement.png, 0 kB
BalkanBGEstate

Вашите банери   [ Email ]

Telemedicine Center Designed By IT Design Powered by ALA styleswitcher Javascript Original CSS Drop Down Menu Konlong: Best of breed Mambo scripting Some rights reservedМеню Автор
Детайли
Направи анализ
Обзор (Света)
Обзор (Балканите)
Обзор (България)
Обзор (Плевен)
Създай статия (новина)
Вмъкни интервю
Дай обява
Направи реклама
Добави имот
Обява-Бизнес каталог
Добави URL връзка
Наши и чужди медии
Секции, рубрики и теми
Цени
Изход
Doctor Online
Тематични Рубрики
Онлайн
В момента:315 анонимни онлайн.

Ай Ти Дизайн, ЕООД 

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
Georgio Belladonna
  
♥♦ ♣♠
Легендата на световния бридж Джорджо Беладона е преведен на български! За първи път!
♥♦ ♣♠
Цена 13.99 лв.

РЕКЛАМНЕН БЛОК 
«« Публикувайте вашия рекламен текст, лого, банер... тук »»

САМО: 1.95 EUR
  (месечно)
Заявка:  WEBMASTER 


  spacer  
© 2002 - 2014 Webcape Systems, Inc. All Rights Reserved.
© 1998 - 2012 it design Ltd. Всички права запазени.
Уеб Дизайн и програмиране: it design Ltd. 
Последна редакция: 12 Февруари 2011
Най-добър изглед при резолюция 1280х800 или по-голяма.
 
Използването съдържанието на портала става с изричното разрешение от редакцията чрез изпращане на имейл от меню [Контакти] -- Офис или от меню [Чат] с избор на отдел (секция, рубрика).